Vinařství Codorniu patří mezi nejstařší producenty vín ve Španělsku. Tradice výroby vín se píše od poloviny 17 století rukou prvního majitele vinic Jaume Codorníu. Dědička po Jaumen Codorniu jeho dcera Anna Codorniu se provdala za vinaře Miguela Raventose a od té doby se započala dlouhá a do dnešních dnů trvající cesta produkce šumivých vín. V roce 1872 José Raventós vyrobil první šumivé víno ve Španělsku podle tradiční metody sekundární fermentace v láhvi. V roce 1885 pak nechal ve městě Sand Sadurni d´Anoia vybudovat vinařství jehož projektantem byl Josep Puig Cadafalch. Ten vtiskl vinařství jedinečnou architekturu, která je ve světě známá jako Katedrála šumivého vína. Ta spočívala ve vytvoření na sebe navazujících částí výrobních prostor, s obloukovitými kopulemi, připomínající architekturu katedrál. Tehdy se jednalo 2000 metrů čtverečních prostor na tu dobu neuvěřitelně velkých. Dnes patři Codorniu mezi největší producenty šumivých vína na světe a mají obrovskou škálu rúzných řad šumivých vín. Co však nejvíce charakterizuje Codorniu je skvělý poměr mezi cenou a kvalitou
Každá z odrůd se po převozu do vinařství
zpracovává zvlášť a
fermentace probíhá v nerezových
tancích. Následuje
míchání odrůd a
sekundární fermentace v
láhví, která trvá 9
měsíců.
POPIS :
víno má limetkově zelené
zabarvení s jemným perlením
meších bublinek. Ve vůní je
čisté a svěží po citrusových plodech s
lehkých nádechem čertvě upečeného
chleba. V chuti vyniká výraznou kyselinkou s
pěkně uhlazenými bublinkami, středně plné a
krásně svěží s delší
dochutí pomela. Projevem působí jako
víno dražší než ve skutečnosti je.
Skvělý poměr cena kvalita.
SNOUBENÍ S POKRMEM : mořské plody, bílé ryby a sladké dezerty