Chia semena jsou semena šalvěje
hispánské, která roste v
hornatých oblastech Jižní Ameriky. Chia
semínka používali jako potravinu již
Aztékové. Tato nutričně velmi
zajímavá semínka obsahují
cca 30 % oleje s vysokým obsahem cenných omega 3
mastných kyselin. Jsou zdrojem vitaminů skupiny B a
důležitých minerálních
látek (vápníku, hořčíku,
železa, zinku...). Velmi zajímavou vlastností
semínek chia je vysoký obsah vlákniny
a jejich schopnost vázat vodu a bobtnat.
Používají se proto k rychlému
zasycení např. při redukční
dietě. Přidáváme je však i k
běžné konzumaci např. do pečiva, müsli, jogurtů, k
zahušťování pokrmů a nápojů
a k přípravě zdravých pudinků bez
škrobu (stačí smíchat
semínka s rostlinným či
živočišným mlékem a dochutit).
SLOŽENÍ: chia semena (Salvia Hispanica)
.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
SLOŽENÍ: chia semena (Salvia Hispanica)
.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
| Energetická hodnota | 1832 kJ/444 kcal |
|---|---|
| Tuky | 31,1 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 3,8 g |
| z toho mononenasycené mastné kyseliny | 3,1 g |
| z toho polynenasycené mastné kyseliny | 24,2 g (z toho 18,5 g omega-3) |
| Sacharidy | 4,5 g |
| z toho cukry | 0,8 g |
| Vláknina | 31,4 g |
| Bílkoviny | 21,2 g |
| Sůl | 0,03 g |
| Vápník | 631 mg (63 % RHP*) |
| Železo | 7,72 mg (59 % RHP*) |
| Hořčík | 335 mg (94 % RHP*) |
| Zinek | 4,58 mg (48 % RHP*) |
| Vitamin B1 (thiamin) | 0,62 mg (54 % RHP*) |
| Vitamin B2 (riboflavin) | 0,17 mg (14 % RHP*) |
| Vitamin B3 (niacin) | 8,83 mg (59 % RHP*) |
*RHP - referenční hodnota příjmu
(dříve doporučená denní
dávka)
Skladujte v suchu. V EU je nutno uvádět:
Doporučený denní příjem je
nejvýše 15 g.
ZEMĚ PŮVODU: Paraguay


CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU