Celé zlaté lněné
semínko je velmi dekorativní a
používá se jako součást i posyp chlebů
a pečiva, kterým zároveň
dodává příjemnou texturu.
Mletá semínka mohou v receptu nahradit
vajíčka (místo jednoho vejce použijeme 1
lžíci mletých semínek a 3
lžíce vody) nebo tuk (3 díly mletých
semínek místo 1 dílu tuku).
Také dodají jídlu lehce
oříškovou chuť. Nutričně jsou
hodnotnější mletá semínka,
které naše tělo dokáže dobře
zpracovat. Semínka si doma nameleme například na
mlýnku na mák či mouku a raději je po
umletí hned spotřebujeme. Namletá
semínka vystavená vzduchu a světlu totiž žluknou.
Pokud nemůžeme veškerá namletá
semínka spotřebovat ihned, tak je přesypeme do
tmavé těsnící nádoby a
skladujeme v ledničce. Takto skladovaná vydrží
mletá lněná semínka až 10
měsíců (Tedy dle provedených studií se
složení přítomných tuků
příliš nemění, tj. semínka
nežluknou. Studie nezkoumaly obsah dalších
nutričně hodnotných látek - např. vitaminu E.)
Lněná semínka namočená ve vodě byla
lidovým jemným prostředkem proti
zácpě. Při konzumaci lněných semínek
je potřeba dbát na dostatečný pitný
režim.
ZEMĚ PŮVODU:
Polsko/Ukrajina
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
| Energetická hodnota | 2110 kJ/512 kcal |
|---|---|
| Tuky | 42 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 3,7 g |
| Sacharidy | 2,0 g |
| z toho cukry | 2,0 g |
| Vláknina | 27 g |
| Bílkoviny | 18 g |
| Sůl | 0,05 g |
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

CZ-BIO-001
Zemědělská produkce EU/mimo EU