Rozinky zvané sultánky jsou
získávány
sušením velkých
žlutozelených hroznů a vynikají
plností chuti a měkkostí. Naše
sultánky byly vypěstovány podle zásad
kontrolovaného ekologického
zemědělství převážně v regionu Salihli u
západního pobřeží Turecka. Tyto
rozinky jsou nesířené, což znamená, že
nebyly konzervovány oxidem siřičitým či
siřičitany. Místo obvyklého
síření byly použity alternativní
metody zajišťující potřebnou
trvanlivost. Před sušením se sklizené
hrozny krátce ponoří do 5%-ního
roztoku potaše (uhličitanu draselného) s trochou
bio olivového oleje. Tak se zkrátí
doba sušení na sluníčku a
zmenší se tím riziko změny
počasí. Sultánky se suší
jenom tři až pět dní a uchovají si během tohoto
procesu svou světlou barvu - a bez síření! Po
sušení se sultánky omyjí a
ručně roztřídí. Slepování
sultánek se zabrání
orosením bobulek trochou bio slunečnicového
oleje. Koncentrace oleje nesmí přesáhnout 0,5 %.
Tyto sultánky pocházejí z
projektu TURECKO společnosti Rapunzel. Jsou
vynikající na pečení a
vaření, do jogurtu, musli a desertů.
Používáme je také jako
náhražku cukru a ostatních sladidel. Stejně jako
ostatní sušené ovoce, i rozinky jsou
koncentrovaným zdrojem energie, cukru a živin. Mimo
jiné obsahují vlákninu (cca 5,4 g na
100 g) a v menším množství i železo,
draslík a vitaminy řady B.
VÝŽIVOVÉ
ÚDAJE NA 100 G:
| Energetická hodnota | 1279 kJ/302 kcal |
|---|---|
| Tuky | 0,5 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
| Sacharidy | 68 g |
| z toho cukry | 67 g |
| Vláknina | 5,2 g |
| Bílkoviny | 2,5 g |
| Sůl | 0,05 g |
| Vápník | 52 mg (6,3 % DDD) |
| Železo | 1,8 mg (13 % DDD) |
| Draslík | 860 mg (25 % DDD) |
| Vitamin B1 | 0,1 mg (7 % DDD) |
| Vitamin B2 | 0,08 mg (5 % DDD) |
DDD - denní doporučená dávka
neboli referenční hodnota příjmu
Skladujte v suchu.
ZEMĚ PŮVODU:
Turecko



CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU