Tato smetana byla vyrobena z čerstvého alpského
bio mléka, které bylo zbaveno laktózy
(mléčného cukru) přírodní
cestou pomocí enzymu. Je vhodná pro lidi,
kteří trpí laktózovou
intolerancí
(nesnášenlivostí laktózy),
rozhodně však stojí za
vyzkoušení i pro nás, kteří
problémy s laktózou nemáme (nebo o tom
ještě nevíme). Smetana má plnou
smetanově nažloutlou barvu a příjemnou vůni, způsobenou
přírodním krmivem - bylinkami, jetelem,
trávou. Na rozdíl od běžných
výrobků neobsahuje stabilizátory a
zahušťovadla a proto může být v
kelímku oddělen tuk od tekutiny. Vůbec to nevadí,
stačí celý obsah kelímku
přemístit do nádoby na
šlehání a vyšlehat.
Zajímavostí smetany bez laktózy je to,
že má nasládlou chuť. Je to proto, že
přidaný enzym štěpí molekulu
laktózy (mléčného cukru) na 2
jednodušší cukry (glukózu a
galaktózu). (Tento enzym za nás v podstatě
dělá to, co se děje v našem těle, když
máme dostatek vlastního enzymu
laktázy.) Jenže laktóza je méně
sladká, než glukóza a galaktózy. Proto
jsou mléčné výrobky bez
laktózy sladší. Přidanou
výhodou je, že šlehačku pak nemusíme
téměř doslazovat.
VÝHODY BIO MLÉKA OBECNĚ: Krávy nesmí konzumovat geneticky manipulované plodiny a živočišná krmiva (takzvané masokostní moučky). U žádné krávy z ekologického chovu nikdy nebyla prokázána nemoc šílených krav. Zakázáno je používání hormonů a preventivní podávání antibiotik. Je-li nutno zvíře léčit antibiotiky, pak doba, po kterou se její mléko nezpracovává na prodej, je prodloužena minimálně dvakrát oproti běžným chovům.
CO TO JE LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE: Laktóza je hlavním cukrem přítomným v mléce, a je proto také nazývána mléčný cukr. Naše tělo neumí laktózu vstřebat, ale umí ji pomocí enzymu laktázy rozložit na jednodušší složky, které zpracuje. Pokud máme nedostatek tohoto enzymu, pak trpíme laktózovou intolerancí. Mezi přízaky této poruchy patří průjmy, nadýmání, kručení v břiše, břišní křeče a bolesti břicha po požití mléka. Udává se, že takto postižen je cca každý šestý člověk. Výskyt laktózové intolerance je úměrný věku, u malých dětí je vzácná, u starších lidí jí trpí většina populace. Někteří lidé mají geneticky podmíněný nedostatek enzymu laktázy. Přechodnou (dočasnou) laktózovou intoleranci mohou způsobit infekční průjmy a léčba antibiotiky. Po zhojení střevní sliznice se opět začne laktáza tvořit. Laktózovou intoleranci mohou také způsobovat chronická onemocnění střev jako celiakie a Crohnova nemoc. Jedinou léčbou této poruchy je omezení laktózy ve stravě.
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: fair trade smetana z mléka z kontrolovaného ekologického zemědělství, enzym laktáza. Obsah tuku nejméně 30 %.
Výrobek obsahuje mléko a neobsahuje stopy jiných alergenů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 1207 kJ/293 kcal
Tuky 30,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny 19,8 g
Sacharidy 3,2 g
z toho cukry 3,2 g
z toho laktóza < 0,1 g
Bílkoviny 2,3 g
Sůl 0,08 g
Pasterované. Skladujte při teplotě 2 - 8 °C.
DE-ÖKO-037
Zemědělská produkce EU
VÝHODY BIO MLÉKA OBECNĚ: Krávy nesmí konzumovat geneticky manipulované plodiny a živočišná krmiva (takzvané masokostní moučky). U žádné krávy z ekologického chovu nikdy nebyla prokázána nemoc šílených krav. Zakázáno je používání hormonů a preventivní podávání antibiotik. Je-li nutno zvíře léčit antibiotiky, pak doba, po kterou se její mléko nezpracovává na prodej, je prodloužena minimálně dvakrát oproti běžným chovům.
CO TO JE LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE: Laktóza je hlavním cukrem přítomným v mléce, a je proto také nazývána mléčný cukr. Naše tělo neumí laktózu vstřebat, ale umí ji pomocí enzymu laktázy rozložit na jednodušší složky, které zpracuje. Pokud máme nedostatek tohoto enzymu, pak trpíme laktózovou intolerancí. Mezi přízaky této poruchy patří průjmy, nadýmání, kručení v břiše, břišní křeče a bolesti břicha po požití mléka. Udává se, že takto postižen je cca každý šestý člověk. Výskyt laktózové intolerance je úměrný věku, u malých dětí je vzácná, u starších lidí jí trpí většina populace. Někteří lidé mají geneticky podmíněný nedostatek enzymu laktázy. Přechodnou (dočasnou) laktózovou intoleranci mohou způsobit infekční průjmy a léčba antibiotiky. Po zhojení střevní sliznice se opět začne laktáza tvořit. Laktózovou intoleranci mohou také způsobovat chronická onemocnění střev jako celiakie a Crohnova nemoc. Jedinou léčbou této poruchy je omezení laktózy ve stravě.
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: fair trade smetana z mléka z kontrolovaného ekologického zemědělství, enzym laktáza. Obsah tuku nejméně 30 %.
Výrobek obsahuje mléko a neobsahuje stopy jiných alergenů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 1207 kJ/293 kcal
Tuky 30,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny 19,8 g
Sacharidy 3,2 g
z toho cukry 3,2 g
z toho laktóza < 0,1 g
Bílkoviny 2,3 g
Sůl 0,08 g
Pasterované. Skladujte při teplotě 2 - 8 °C.
DE-ÖKO-037
Zemědělská produkce EU